Enligt en statistisk undersökning av Folkhälsomyndigheten 2022 var det 11% kvinnor och 5 % män som har svåra besvär av oro och ångest. Ca 41 % kvinnor och 30 % män känner lättare oro och ångest. (2022 Folkhälsomyndigheten. ) och då kan man ju tänka sig att det har ökat i takt med höjda räntor och världsläget.
Till en början kan bilden av orsaken till oro/stress/ångest verka klar och enkel, men när man skrapar lite på ytan, ställer rätt frågor, så kan orsaken visa sig vara något helt annat.
Ångest och oro och stress är så väldigt vanligt, och ändå går de flesta och bär det en längre tid, "för inte ska väl jag ta upp tid och pengar ...så dåligt mår jag väl inte"
Det är svårt att känna hur dåligt man mår när man är mitt i det. Men när man sjukskriver sig, ställer in möten, isolerar sig mer och mer och det rinner det även över på familj och barn, då är det hög tid att söka hjälp.
Ett problem är också att man vill vara "duktig" anställd, inte vara någon börda på jobbet, man vill ju inte visa sig svag för chef och ledning. Ofta kör man ända in i kaklet, och då är det lika lång väg tillbaka. Känner du igen det?
Jag jobbar mycket med att bygga bättre och mindre broar mellan anställd och ledning med olika strategier så att man snabbt kan förebygga sjukskrivningar, våga ta hjälp snabbt innan det gått för långt. För det gynnar både anställd och företaget att samspela bättre och framförallt i ett tidigare skede. Det blir ett bättre resultat och hållbart i längden.
I dag finns det så otroligt mycket hjälp att få från många håll, bara man tar det första steget själv. Endel behöver psykoterapi, endel sjukvård och kanske medicin, andra coachning.
Jag hoppas och tror att steget för att ta hjälp snart ska bli mindre så att fler kan få hjälp att må bättre, i en värld där det är svårt att inte känna oro. Jag hoppas också att företag snabbare tar professionell hjälp för att förebygga sjukskrivningar, för allas skull.
Genom att:
Du som anställd och mår dåligt söker tidigare
Du som arbetsgivare uppmuntrar till att erbjuda/söka hjälp
-så bidrar ni till att minska den klyftan!
Comments