top of page

Förebilder

Idag vill jag prata om förebilder. Måste lätta upp vardagen med lite lättsamma ämnen.

När jag växte upp hade jag inte direkt någon tydlig förebild vad jag kan komma ihåg i alla fall, jag älskade Pink Floyd, och sen första dagen Nirvana intog MTV så tog grungen över med sina musikaliska förebilder. Ja, det var musiker jag vill bli, och som tonåring var det skönt att se dem ta plats, göra sin grej. När jag blev äldre utvecklades både mina drömmar och förebilder.Bilder: Nirvana, Pappa, Nelson Mandela, Patsy & Edina,


Jag har under åren fått, tagit och träffat en hel del förebilder, och ibland även varit min egen förebild. Det har då även varit utanför musiken. Vanliga personer som jag känner, eller har träffat, skådespelare, chefer och kollegor, stora inspiratörer och världsledare, lärare osv.

Jag har nämligen alltid lånat resurser av förebilder i de situationer då jag behövt vara modig, stark, lugn, cool osv. Ibland genom att fantisera om att jag är en viss skådespelarkaraktär, eller musiker, eller person som jag beundrar.

Ibland bara genom att fråga mig själv vad den personen (förebilden) skulle gjort eller sagt i samma situation. Det är mycket kraftfullare än man kan tänka sig, och väldigt effektivt.

Ofta har man ju fler förebilder med olika resurser som man sen kan bland ihop till en super bild, som blir dig själv.


Jag vill också understryka vikten av förebilder som banar väg för andra, i samma yrke. Att se att det ÄR möjligt att bli det man drömmer om. Att kunna sträva efter den position sin förebild har. Speciellt gällande jämställdhet, jämlikhet och mångfald. Det har man genom forskning sett hur betydelsefullt det verkligen är.


Vad identifierar en förebild då?

För mig handlar det ofta om någon som är modig, går sin egen väg, stark, eller ödmjuk, eller härlig, eller effektiv. Någon som man kan "ta rygg" på.

Det kan ju vara olika i olika situationer, ibland lite lättsammare ( glimten i ögat) med en lite "Fuck it" attityd. Ibland kanske lite "Vilket affärsdriv", " Vilket lugn", " Vilken outfit", "vilket sätt att hantera ett problem" och så vidare.


Även i arbetssammanhang är det bra att kunna låna resurser och ha förebilder, när ens egna tillgångar tryter. Det behöver heller inte vara i samma yrke, då det som sagt ofta handlar om personliga egenskaper och skills som man vill åt.

För du kommer väl ihåg att själva talangen, kompetensen och allt annat kan du ju träna upp med ett Growth mindset!


Vilka förebilder har du haft och vad har de gett dig?

Vem är din eller dina förebilder och vilka resurser lånar du av dem?

29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Allt i maj!

Renovering

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page