top of page

De omätbara

Jag har inte sett den än-dokumentären /filmen De omätbara. Men jag hoppas verkligen att få göra det nån dag.


"Regissören Nils Petter Löfstedt vänder kameran mot en yrkeskår han själv varit en del av och försöker skildra det avgörande arbete inom omsorgen som sällan syns i arbetsplanerna och som aldrig får ligga till grund för diverse kalkyler eller tidsscheman. Det handlar om omtanke och hänsyn, det mellanmänskliga och cirkulära arbete som ständigt sker i stunden på förskola, äldreboende och inom hemtjänsten, men som inte tillskrivs sin faktiska betydelse. Det omätbara påvisar inte bara brister i samhällets syn på omsorg utan är också en initierad och djupt berörande skildring av olika arbetsplatser och en arbetarklass dominerad av kvinnor.” - Tobias Åkesson, Göteborg Filmfestival


Aldrig har väl dessa yrkeskårer varit så aktuella och viktiga. för mig men också för ALLA.

Nedskärningar, politiska val...osv.

Jag har två döttrar, den ena går i 1:an, och den större i 3:an. Vi har haft några tuffa år, min pappa fick cancer (som jag skrivit om tidigare) och gick bort, jag blev sjuk i hjärtat, barnen som börjar skolan, nu har min mamma alzeimers och vi har ganska nyligen flyttat henne till ett vårdhem. Alla händelser med anknytning till de yrken med stort slit, mindre lön, och enormt omhändertagande och omsorg.


Jag var på vårdhemmet idag och hälsade på mamma. De är mycket trevliga de som jobbar där, tror jag i alla fall. Det känns lite som när man lämnar sitt barn på förskola/skola, att man liksom måste förlita sig på det. Och lika lite som min yngsta dotter kunde berätta hur det var på förskolan, lika lite får jag veta om vårdhemmet egentligen . Men man märker att hon mår bra, oftast. Jag försöker hänga kvar och prata med personalen ibland men de hinner ju inte riktigt.

Det är ett slitigt jobb, otacksamt jobb många gånger, det kan jag se. Och värre blir det med nedskärningar. Jag är orolig för min mamma och kosten som de pratar om att de måste minska...finns inte mycket att dra ner på redan nu. Orolig för att de som jobbar inte ska orka. Orolig att det ska bli ovärdigt!


För några veckor sedan var jag med min yngsta dotter under en skoldag. Väldigt intressant, och bra att kunna förstå vad hon menar när hon berättar om situationer. Och hur långa dagarna känns, vad man ska göra på rasten osv,.

Jag är orolig för hur lärarna ska orka, och ens kunna bemöta våra barn, när klasserna är så stora och utmaningarna blir större.. att lärarna ska känna dig otillräckliga över att inte kunna bemöta de som behöver bli sedda.


Jag vill så gärna se filmen, det är så genialistkt och vackert att göra en film om detta att jag får gåshud när jag pratar om det.

Tack @nilspetterlofstedt , och @johanlofstedt för att ni alltid gör filmer som berör.

Jag som inte ens sett sista filmen blir ju berörd av bara innehållet.

Och ni som jobbar i dessa viktiga roller! Jag ser er!13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Allt i maj!

Renovering

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page